У масштабах всього європейського союзу, кожен кондиціонер, що випускається, повинен бути перевірений на енергоефективність, значення енергоефективності обов'язково має бути показане на спеціальній етикетці, яка клеїться на коробку з обладнанням. Існує сім класів енергоефективності кондиціонерів (від А до G).

Коефіцієнт енергоефективності (EER) використовується для визначення відносної ефективності кондиціонера під час роботи на охолодження. Цей інформативний рейтинг є похідним від холодопродуктивності та споживання енергії пристрою. Простіше кажучи, EER показує, скільки ват електрики прилад використовує в порівнянні з тим, як добре він охолоджує приміщення. Перш ніж вибрати між різними моделями кондиціонерів, необхідно вивчити дані енергоефективності. div>

Чим вищий коефіцієнт енергоефективності (EER), тим менший Ваш кондиціонер буде коштувати в експлуатації. ="center">EER = Qхолод/Nпот.

Qхолод - Продуктивність кондиціонера

Nпотр. - Потужність потужності кондиціонера

У каталогах виробників обладнання легко можна знайти значення продуктивності та споживаної потужності. Розглянемо на прикладі кондиціонер торгової марки DAIKIN - світового лідера з виробництва високоякісних надійних кондиціонерів. (Значення 1) на споживану потужність (Значення 2). Як бачимо, значення енергоефективності кондиціонера (EER) на цьому прикладі становить майже 4,9! Таке значення EER відповідає найвищому класу енергетичної ефективності кондиціонера - А.

Виходячи з вище сказаного, можна зробити висновок, що кондиціонер є не лише ефективним під час роботи на холод. Включно з кондиціонером на тепло, він стає більш економічним, у порівнянні з класичними побутовими нагрівальними приладами. Справа в тому, що коефіцієнт корисної дії таких приладів практично дорівнює одиниці, тоді як ККД кондиціонера при роботі на тепло може досягати 3-х. Це означає, що на 1 кВт витраченої електрики кондиціонер може виробити майже 3 кВт тепла. Погодьтеся, хороший результат у порівнянні з побутовими нагрівачами, де на 1 кВт витраченої електрики ми отримуємо 1 кВт отриманого тепла. На жаль, повністю замінити опалювальну систему в будинку тільки одним кондиціонером не можна. Зігріватися кондиціонером можна лише у міжсезонний цикл погоди. Це означає, що користуватися на тепло кондиціонером можна восени або напровесні. Зі зниженням температури, ефективність кондиціонера падає до одиниці, а при температурі до -5°C для стандартного і -15°C для інверторного кондиціонера. /http:/luxair.com.ua/konditsionirovanie-stati/invertornyj-konditsioner.html"> інверторного кондиціонера користуватися ним зовсім не можна. Можна порушити параметри експлуатації кондиціонера і отримати зіпсоване обладнання.

Якщо існує потреба у використанні кондиціонера при екстремальних температурах, слід передбачити встановлення зимового комплекту< /a>. Такий захід дозволить кондиціонеру збільшити діапазон роботи на холод до -25°C (-30°C). Роботу на тепло можна знизити до -10°C(-15°C). Не слід переконатися, що з установкою зимового комплекту можна спокійно експлуатувати кондиціонер при будь-якій температурі. Це помилка і не знання принципів роботи холодильної машини.